We hadden al enkele keren onze voeten onder tafel mogen schuiven bij Luc & Liliane, één van de bootburen uit het koude België. Nu was het onze beurt om voor de diner te zorgen. We hadden ze gisterenavond uitgenodigd. Op het menu stond:
- Geflambeerde scampi's op de plancha met een cocktailsausje van de kapitein en verse lookbroodjes
- Filet Mignon van het varken op z'n Italiaans met verse pasta
- Trifle met verse frambozen
- Koffie met chocolaatje
Op zich lijkt dit een vrij eenvoudig menu maar toch was het dat niet helemaal.
Het was de eerste keer dat we onze pasta zelf gingen maken. Dennis had vorige week een pastamachine gekregen en dat wilden we toch graag eens uitproberen. Als backup hadden we een pak pasta in de kast liggen. :-) De deeg hadden we gemaakt met 300gr bloem, 3 eieren en 30 ml olijfolie. Daarna zes minuten kneden en enkele uren in de frigo.
We hadden op internet gelezen dat je best de pasta onmiddellijk kon koken nadat je die gemaakt hebt. Blijkbaar is dat niet echt nodig en kan je dit perfect enkele uren vooraf maken als je er wat bloem op strooit. Onze gasten hadden gelukkig ervaring met pasta zelf maken en hebben ons een kookles gegeven. Gelukkig maar! Dertig minuten later was onze deeg, mooie tagliatelle geworden. Luc en Liliane leerden ons ook dat olijfolie niet noodzakelijk is in verse pasta. Daardoor was hij soms net iets te glad in onze pastamachine. Het was alleszins heel leuk om te maken en voor herhaling vatbaar. De machine zal nog regelmatig uit de kast gehaald worden.
Het risico zat blijkbaar in de geflambeerde scampi's. We hadden dat al enkele keren gedaan en vreesde zelfs of dat het wel zou lukken op de plancha. En of het lukte! Toen Dennis de Calvados op de plancha goot en het in brand stak kwam er een grote vlam te voorschijn. Ik had ingezoomd om de vlam zeker niet te missen maar dat bleek absoluut niet nodig.
Het bleek geen goed idee want Dennis zijn wenkbrauwen waren opeens iets korter en ook zijn eerste haren op zijn hoofd. Gelukkig hadden we een Eerste Hulp kistje aan boord met een goed zalfje. Al bij al viel het nog goed mee maar toch. Als we nog gaan flamberen gaan we toch eerder de tas met alcohol apart in brand steken. Niet meer rechtstreeks de alcohol op het vuur. Dat blijkt niet zo'n goed idee.
Het dessert, de trifle met frambozen, was vooraf gemaakt en verliep heel vlotjes.
De avond was geslaagd! Maar het was er eentje die we ons nog wel gaan blijven herinneren omdat het gezellig was uiteraard maar ook door het extra spektakel dat we gebracht hadden.
Samenvatting: komen eten bij ons is op eigen risico.
mijn ouders zijn ook heel lieve mensen
BeantwoordenVerwijderenliliane en luc zijn mijn mama en papa
BeantwoordenVerwijderenHelemaal waar! Zonnige groetjes, Griet
BeantwoordenVerwijderen