We zijn van woensdagmiddag tot zondagmiddag naar Engeland geweest. Onze vlucht vertrok door de staking van de luchtverkeersleiders met een uurtje vertraging. Wij waren al blij dat het maar een uurtjes was, en dat de vlucht vertrok. Al lang hadden we het idee om eens naar Engeland en vooral dan naar Londen te gaan. Nu het er eindelijk van gekomen was wilden we het niet zien in het water vallen door een staking.
Zicht in Frankrijk bij het opstijgen.
Zicht in Engeland bij het landen.
We hebben heel wat geleerd tijdens onze vakantie. Hierbij enkele weetjes:
We hadden een auto gehuurd voor tijdens onze vakantie. Een auto huren kan goedkoop in Engeland, zeker als je het boekt samen met je vlucht. Wij betaalden slechts €42 voor 4 dagen. We kregen een Hyundai I10 met nog geen 500 km op de teller.Links
rijden is niet eenvoudig. Het duurde even voor de kapitein er vlot in werd. Een
rond punt nemen is vreemd. De matroos stond wel eens langs de verkeerde kant
van de auto om in te stappen. Engelsen rijden graag snel.

Onze
vrienden waar we tijdens onze vakantie verbleven, waren heel erg gastvrij. We konden in hun "Granny flat" naast hun huis
logeren met zicht op de velden en hun zwembad. In de "Granny flat" hadden we een tweepersoonsbed,
badkamer met alles erop en eraan waaronder een geweldige douche en uiteraard een waterkoker en verschillende
soorten thee. Hun huis is een typisch Engels huis op het platteland nabij een
gezellige stad. Ze stonden altijd klaar met tips en ook het ontbijt hadden we maar uit de koelkast te nemen. Ze hebben een hele
lieve dikke poes, Binkie. We waren onmiddellijk vriendjes. We gingen met
hen enkele keren uit eten. Ze namen ons mee naar enkele traditionele pubs. Ook
de comedy show die we met hen in Londen bijwoorden was een succes.
Tijdens één van de avondjes uit.
Het uitzicht vanuit de "Granny flat".
De "Granny flat".
Het
openbaar vervoer is goed geregeld. Al worden er al eens treinen last minute
afgelast en staken ze ook in Engeland regelmatig, zoals maandag weer het
geval is. Ze hebben er ook het gratis Metrokrantje, maar ook vele andere. We maakten tijdens onze trip gebruik van trein, metro en bus. De (typisch rode dubbeldekker)bus vonden we het leukste.
Het oorlogsschip dat je rechts op de foto ziet liggen is de HMS Belfast. Dit gepensioneerd oorlogsschip ligt aangemeerd op de Thames vlakbij Tower Bridge. Het doet nu dienst als een museumschip, om de bezoekers een beter beeld te geven van hoe zo’n militair schip precies in elkaar zit. Het schip werd in 1938 in gebruik genomen en streed mee tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog.
De Tower of London. In 1078 gaf Willem de Veroveraar - beter bekend als koning Willem I - de opdracht voor de bouw van de White Tower. De White Tower (kortweg: Tower) is gelegen aan de
rivier de Theems en heeft in de loop der eeuwen dienst gedaan als staatsgevangenis,
fort, koninklijk paleis, museum, garnizoen en arsenaal. De Tower of Londen moest de stad beschermen tegen aanvallen door de Normandische veroveraars. Nu is de Tower een belangrijke toeristische trekpleister. Niet alleen worden de kroonjuwelen er bewaard, ook kan je er een uitgebreide verzameling harnassen en wapentuig terugvinden.
In de nabijheid van de Tower of London kan je de Tower Bridge terugvinden, die haar naam aan
dit fort dankt. In tegenstelling tot eerder gebouwde forten, die uit hout bestaan, is de Tower uit steen opgetrokken.
Het was sterker dan onszelf. We moesten één van de havens van Londen gezien hebben. We wandelden door St-Katharine Docks.
Eén van de vele musea.
Als je in Londen bent, ga dan zeker eens eten
bij een Indiër in Brick Lane.
Op de voorgrond van de foto zie je de Millennium Bridge. Het is een stalen voetgangersbrug over de Thames, die Bankside op de linkeroever verbindt met de stad. De brug was in 1998 de eerste nieuwe brug over de Thames, na de Tower Bridge gebouwd in 1894. De brug kreeg na zijn opening de bijnaam "Wobbly Bridge" omdat veel mensen die erover liepen trillingen voelden. Vanop de Millennium Bridge zie je de St. Paul's Cathedral liggen.
Covent Garden is een hele gezellige buurt die bekend staat om zijn vele winkel- en entertainmentmogelijkheden. Op het Piazza, dat bekend staat om zijn vele straatartiesten, was het aangenaam druk.
Chinese wijk van Londen.
Om te shoppen moet je in Oxford Street zijn. Hier ligt ook de M&M shop, een enorme winkel met 4 verdiepingen en miljoenen M&M's.
Tegenover de M&M shop ligt de Lego shop...
Hoewel de naam Piccadilly Circus het niet meteen duidelijk maakt, is dit een van de meest bekende pleinen van Londen. Piccadilly Circus is meer dan een plein alleen; deze toeristische attractie is een belangrijk verkeersknooppunt en een gekende
ontmoetingsplaats. Het plein, dat in 1819 werd aangelegd, moest de verbinding tussen Piccadilly en Regent Street vormen. Het woord Circus komt dan weer van het feit dat dit de Engelse benaming is voor een cirkelvormig plein. Door de aanleg van
Shaftesbury Avenue in 1886 verloor het plein echter zijn cirkelvorm. Piccadilly Circus staat ook bekend om de vele lichtreclames, een traditie waar al mee begonnen werd in 1895. Momenteel zijn ze echter aan het werken aan de lichtreclames.
Trafalgar Square (1840) is een zeer bekend plein in hartje Londen. Het plein is genoemd naar de zeeslag bij
Trafalgar van 1805. Bij dit zeegevecht kwam Admiraal Nelson om het leven, ter ere van wie in het midden van het plein een zuil (Nelson’s Column) werd opgericht. Hoewel de zuil zelf 54 meter hoog is, meet het beeld van Admiraal Nelson slechts 5,5 meter. Generaal Nelson ligt begraven in St. Paul’s Cathedral.
De
pubs sluiten al rond middernacht. Het bier
is meestal niet bruisend, met weinig alcohol en niet koud genoeg. De cider is
meestal lekker.
De
wijn is vrij duur en meestal niet bijzonder. Engelsen drinken wijn vanuit
landen als Italië, Australië, Nieuw Zeeland en ook uit
Frankrijk. Cola
op restaurant is wel vrij goedkoop. De meeste andere dingen eerder duur. Je
kan in restaurants en pubs gratis kraantjeswater krijgen.
Restaurants
en pubs of andere eetgelegenheden zijn overal aanwezig. Engelsen eten graag. In
London vind je bijna alle keukens van Nepalese, Indische, Italiaanse,
Chinese, Griekse, etc tot zelfs de Belgische keuken. Deze maakte echter
vol au vent met camembert en Sint Bernardusbier. Je kan ook vele biotoestanden
vinden.
Het is er heel druk. 's Avonds is de wijk Soho leuk. Vele bars hebben een
happy hour. Een "pint" (ongeveer 550ml) bier of cider kost rond de
£5.
Dag 2 in London bleef gelukkig zo goed als droog maar jammer genoeg was de zon niet meer aanwezig. We hadden op donderdag al vrij veel bezocht in London. Toen we aankwamen aan Buckingham Palace begon net de wisseling van de wacht. Over een goeie timing gesproken! Het was er heel druk.
Buckingham Palace is de officiële residentie van de Queen en is het meest bekend door de ceremonie van de wisseling van de wacht. Dit ritueel duurt ongeveer een half uur en kan je bekijken vanaf het plein voor het paleis. Het ritueel vindt niet iedere dag plaats. Het gebouw met 600 kamers was oorspronkelijk een landhuis voor de Duke of Buckingham. George III kocht het in 1762 voor zijn 15 kinderen en liet het meermaals verbouwen.
St. James’s Park is een van de acht Londense Koninklijke Parken. Het park, gelegen ten oosten van Buckingham Palace, werd in de 19de eeuw aangelegd. In het park vind je een meertje, het St. James’s Lake, waarin twee eilanden liggen. Het eerste is Duck Island, het tweede West Island. Rond het meer leven prachtige watervogels.






Wanneer je in de wijk Westminster bent zie je naast Westminster Abbey ook het Palace of Westminster, ook wel bekend als Houses of Parlament, met zijn bekende klokkentoren Big Ben. In dit paleis naast de Thames zetelt het Britse parlement oftewel het lagerhuis (House of Commons) en het Hogerhuis (House of Lords). De oudste nog bestaande gebouwen van het Westminster-complex dateren van 1097. Het grootste deel dateert echter van na de wederopbouw in 1870. In 1265 vond hier de eerste bijeenkomst plaats van het Brits parlement, en tot op de dag van vandaag is dit nog steeds zo. Het gebouw is gigantisch, het telt ongeveer 1000 kamers, 100 trappenhallen en meer dan 3 kilometer gangen. Misschien nog bekender dan het Palace of Westminster zelf is zijn 96 meter hoge klokkentoren die echter beter gekend is onder de eigenlijk foute benaming 'Big Ben'. Big Ben is namelijk de naam van de grote klok (de luidklok, niet het uurwerk) en niet van de toren zelf.

Het London Eye gaat tot op een hoogte van 135 meter boven de skyline van Londen. De totale rit duurt zo’n 30 minuten. Het London Eye werd in 1999 plechtig geopend door toenmalig Eerste Minister Tony Blair. Op dat moment was het het grootste reuzenrad ter wereld, maar later werd het voorbijgestoken door een reuzenrad in China. In iedere capsule passen 25 mensen. Het rad is gesponsord door Coca-Cola.
Een ex-collega van de matroos woont in Londen. Na meer dan tien jaar was het heel fijn om ze nog eens weer te zien. Een klasse-Madame met gouden hart. We gingen lunchen in de "Pain Quotidien" (Dagelijks brood), een Belgische keten die je heel vaak ziet in Londen.
Op Oxford Street vind je het enorme shoppingcenter "Selfridges": één winkel, 200 personeelsleden, meerdere verdiepingen en meer dan een miljoen items. In deze winkel kan je zowat alles vinden, van een bad in glas tot de duurste sandwich ter wereld, van op maat gemaakte jeans tot exclusieve trouwjurken. Je kan er zelfs gebruik maken van een Personal Shopping Service uitproberen. Selfridges-warenhuizen vind je in heel het Verenigd Koninkrijk. Deze warenhuisketen werd opgericht door de Amerikaan Harry Gorden. Hij opende zijn eerste winkel in Oxford Street Londen op 15 maart 1909.
Nog meer weetjes:
Er
zijn veel taxi's, in Londen de typische Engelse Black cabs, die ook in
het roos bestaan. De gewone taxi's in Londen zijn vaak Mercedes of BMW.
Een appartement huren is duur. Prijzen worden er per week geafficheerd. Die zijn er minimum £350/week in Londen.
Londen is populair bij vele rijke arabieren die het vaak wat te bont maken. De Engelsen zijn niet zo blij met hun komst, waarschijnlijk wel met hun centen.
De meest voorkomende restaurantketen in Londen is denken we Pret a Manger. Hier kan je gezond eten en drinken. Als je in Londen rondloopt kom je bijna om de 5 minuten wel zo een restaurant tegen. Ook wij zijn er enkele keren binnen gestapt.
De Engelsen eten vrij vroeg. Al van 18u zitten de restaurantjes goed vol. Het Engels ontbijt hebben we overgelaten voor de liefhebbers. Fish and Chips zie je vaak op een menukaart. En ze eten in het algemeen graag frieten. Voor de beste afternoon tea moet je in de betere hotels zijn. Dit is wel duur, vanaf £20 per persoon. Dit proberen we misschien een volgende keer. Engelsen zijn zot van thee! Op straat lopen ze vaak rond met een beker thee en ook in de bars slurpen ze vaak thee, op elk uur van de dag. Dit vaak met een stukje taart of gebak. Deze zijn bijna altijd heel lekker.