14 oktober 2011

Experimentjes

In de Por Qué No worden er dezer dagen wel wat experimentjes gedaan. We zijn telkens benieuwd naar het resultaat. Over het "zelf pasta maken" experiment hebben we het eerder al gehad. 
We hebben ook zelf zongedroogde tomaten gemaakt. Ik had lekkere pruimtomaatjes gekocht, in vier gesneden, Beaucaire'se olijfolie erop, wat zeezout en ze op een bakplaat in de zon gelegd. Het was echter al middag dus rond 17u heb ik ze toch nog 2 uur in de oven gestoken op 75-100°C. Ze waren heel lekker. Het zeezout was echter niet ideaal want op sommige tomaatjes lag er net iets meer zeezout wat het een beetje te zout maakte. Sommige verkiezen om de pitjes eruit  te halen maar wij gingen voor het "luie wijven recept" en lieten de pitjes erin. Volgende keer experimenteer ik met knoflook erbij. En probeer ik ook eens zongedroogde paprika's.




Een ander experiment waar we net mee gestart zijn is zelf champignons kweken. Het is heel eenvoudig. Het pakket in de winkel kopen, zakje open doen en mengen met water. Dit boven op de compost doen en dan 3 dagen gesloten laten staan op kamertemperatuur (20-22°C). Na 3 dagen de gaatjes in de doos openen en dan gedurende 2 weken in een ruimte zonder zon (17-20°C) laten staan. Na 2 weken zouden de eerste champignons moeten komen piepen. Na 4 weken zouden we de eerste keer moeten kunnen oogsten en dit 2-3 keer. We zijn benieuwd maar zullen nog enkele weken geduld moeten hebben.


 
Een 3de experimentje was met het programma Picasa - Picnik. Voor velen waarschijnlijk al zeer gekend maar voor mij was het nog vrij nieuw en verbazingwekkend eenvoudig. Een ideaal programma om mee te spelen tijdens een regenachtige, koude winteravond. Voor nog andere experimentjes hiermee zal ik dus nog even moeten wachten aangezien de zon de volgende dagen nog elke dag aanwezig zal zijn. :-)


Op ons "experimenten-to do-lijstje" staat ook nog: zelf Limoncello maken, Tarte Tropezienne bakken en olijven opleggen.
Een minder leuk experiment was: "hoe snel kan je 5 vaten was strijken". Ik hoopte het op 2 uur gedaan te hebben maar het heeft toch 3,5 uur geduurd. Toepie vond het zeer interessant en haar bazinnetje heeft er ook een aangenaam voormiddagje van gemaakt mede dankzij StuBru. TV Vlaanderen is een fantastische uitvinding. De Franse radiozenders hebben ons nog niet kunnen bekoren.




Ondertussen beginnen verschillende mensen hier in de buurt Dennis zijn kluskwaliteiten te ontdekken. Zijn agenda begint al zeer goed vol te zitten met kleine maar ook grote klussen. En ook de Por Qué No staat op de wachtlijst.
Dit weekend verwachten we terug Belgisch bezoek. Oktober is de ex-collega's-maand voor mij. Ons hoor je niet klagen! De cava, rosé-wijn, ... staan al klaar in de koelkast. :-) 
Vrienden van ons hebben "cheersing" uitgevonden. Cheersing = plaats een glas gevuld met jouw favoriete drankje tegen een sprookjesachtige achtergrond. Er mag geen hand op de foto staan.