2 april 2011

Pastis de France


Pastis, gekend in België maar een begrip en enorm populair in (Zuid-)Frankrijk, is een aperitief op basis van steranijs en kruidenextracten. Het werd in Frankrijk populair na het verbod in 1915 op absint. Dat is ook een distillaat op basis van anijs, maar dan zonder het giftige alsem. Het alcoholpercentage van pastis ligt tussen de 40% en 45%. Voor consumptie wordt er koud water en ijsblokjes aan toegevoegd, waarbij de karakteristieke troebeling ontstaat. Meer info over waarom de troebeling ontstaat vind je in dit (franse) filmpje.  Een fles pastis mag je nooit in de koelkast zetten. 
Pastis wordt bereid door maceratie van plantaardig materiaal in alcohol. Een anijsdrank die door distillatie wordt verkregen, wordt geen pastis, maar anis  genoemd (met Pernod als bekendste voorbeeld).


De drank pastis vindt zijn oorsprong in de haven van Marseille. Het recept van Paul Ricard uit 1932 bezorgde hem de status van wereldmarktleider in pastis. In Marseille vind je bijvoorbeeld "Maison de pastis" waar je uit vele soorten pastis je favoriete smaak kan kiezen. 



De Fransen gebruiken de uitdrukking "je suis dans le pastis" waarmee ze bedoelen dat ze in de problemen zijn. De populaire pastis zou ook "in de problemen zitten" door een dalende omzet van 1% per jaar. Dit zou mede komen door de populariteit van dranken zoals whisky. Het is nochtans van cruciaal belang om de Franse consumenten geïnteresseerd te houden in de pastis omdat alle pogingen om het drankje te exporteren hebben gefaald. Zelfs in China, waar het hoofdingrediënt steranijs groeit, bleek er geen interesse in de pastis. De chinezen associëren anijs met een geneesmiddel omdat steranijs er gebruikt wordt als een ingrediënt in geneesmiddelen.

Om de omzet pastis terug de hoogte in te krijgen en om de minder harde kern pastis-drinkers te bereiken werd het drankje "piscine" gelanceerd. Een "piscine" maak je door 1/8ste in plaats van 1/5de pastis te mengen met koud water. Dit serveren ze dan in een wijnglas vol met ijs in de hoop dat het verleidelijker is dan een glas rosé op een zonnig terrasje.
Op 25 januari 2011 werd een nieuw design van de Ricard fles overal aangekondigd, via mailings, op websites en o.a. een Youtube-filmpje. Dit gaat hier niet zomaar onopgemerkt voorbij. 


Je vindt pastis in flessen van 0,5L tot 4,5L. De eerste fles die we kochten was 0,5L maar we zijn ondertussen al overgestapt op de flessen van 1L. :-)
Dennis heeft voorlopig alleen nog maar de Ricard, 51 (cinquante-et-un), Berger en de Lidl-pastis gedronken. Voor niet-kenners, zoals wij momenteel nog zijn, is het smaakverschil tussen de grote pastis-merken vrij klein. 
Ik ben nog altijd geen grote fan van pastis maar nip wel regelmatig eens aan Dennis zijn glas om het te leren drinken. Een franse dametje vertelde me enkele dagen geleden dat het heel normaal is hier dat de mannen pastis drinken en de vrouwen een Kirr of Muscat. Ik ben dus toch goed bezig met het "integreren". :-)
Er zijn vele populaire cocktails met pastis (en ijsblokjes). Misschien dat die me kunnen helpen om de pastis te leren appreciëren.
- Mauresque: pastis met amandelsiroop, water 
- Tomate: pastis met grenadine, water
- Perroquet (papegaai): pastis met muntsiroop, water
- Lemon: pastis met soda citroen
- Pina: pastis met ananassap
- Rourou: pastis met aardbeiensiroop
- Cornichon (augurk): pastis met bananensiroop
- Mazout, Gasoil of Goudron: pastis met cola, water
- Diesel: pastis met witte wijn
- Feuille morte (roodbruin): pastis met muntsiroop en grenadine
- Café électrique: pastis met koffie
- ...

Hieronder een filmpje  voor de liefhebbers over hoe je de pastis moet maken:

Meer info over Ricard: http://www.pastisricard.fr/