22 november 2011

Zelfgemaakte limoncello

Op ons verlanglijstje of eerder "TO DO"-lijstje stond nog: "zelf limoncello maken". Hiervoor heb je normaal gezien +95° alcohol nodig wat je in België naar het schijnt vrij eenvoudig kan kopen maar... in Frankrijk niet. Ik heb het nochtans heel vriendelijk in de plaatselijke apotheek gaan vragen maar misschien had ik beter een verhaaltje verzonnen in plaats van eerlijk te zeggen dat ik limoncello wil maken. Of misschien kent ze het drankje gewoon niet?! :-)
Gelukkig had ik van Ingrid al een receptje ontvangen van limoncello met wodka. Kan ook niet slecht zijn... :-) De real stuff brengen we later wel mee vanuit België. 
INGREDIËNTEN:
4 biologische citroenen, onbespoten
1 L wodka
120g zeer fijne poedersuiker
500 ml water

WERKWIJZE:
- citroenen 30 minuten in water weken
- afdrogen
- haal de schil eraf met zo weinig mogelijk wit (heb ik meer dan half uur over gedaan...)
- in donkere pot: de schillen + 3dl wodka
- 4 dagen laten staan

- water en suiker in kookpot
- 30 minuten op vuur al roerend laten inkoken tot stroop
- laten afkoelen

- schillen in wodka erbij gieten
- resterende wodka erbij
- sap van 1 citroen toevoegen
- alles in pot gieten
- zet 4 dagen op donkere plaats

- giet de limoncello door gaasdoek (in ons geval: door ziftje)
- wring het stap goed uit de citroenschillen
- verdeel over flessen (in ons geval: 2)
- laat alles nog een week rusten (nadat je toch wel minstens één glasje geproefd hebt :-))

Wanneer drink je dit "goedje"? Op momenten dat (mannen) in de whisky vliegen. Na het avondeten. Ik heb het leren drinken bij de Italiaan na een lekkere pizza. Limoncello dient bij 4-5°C gedronken te worden of zelfs recht uit de diepvries.

Wordt vervolgd met echte alcohol!