12 maart 2011

Mistral

Ook hier kan het wel eens slecht weer zijn... Al is het wel weer even wennen want ik kan me niet herinneren wanneer we nog eens zo'n "slechte" vooruitzichten hebben gehad. In België keek ik vroeger alleen naar de zon en temperaturen op het weerbericht. Maar in deze regio is het heel belangrijk om ook naar de wind, mistral, de kijken. De mistral is een koude wind, die bij de Romeinen zoveel ontzag afdwong dat ze hem "magistralis" (meesterlijk) noemden. De mistral kan tot windkracht 9 (stormkracht) bereiken en waait vaak in het dal van de Rhône. Soms kan de windkracht zelfs oplopen tot 10 of 11 met gemiddelde snelheden van meer dan 100 km/u en windstoten van 150 km/u. De mistral steekt op wanneer koude uit de poolstreken afkomstige lucht ver zuidwaarts Europa in wordt geblazen. Deze lucht wordt feitelijk naar het zuiden gezogen. Omdat het water van de Golf van Genua veel warmer is, stijgt de warmere lucht boven die Golf op. Die stijgende lucht veroorzaakt het ontstaan va neen actief lagedrukgebied. Dit vergroot de bestaande luchtdrukverschillen waardoor het harder gaat waaien. De lucht wordt tussen de bergwanden in het nauwe dal van de Rhône geperst, waar een extra versnelling optreedt. 
De wind neemt dus nog meer toe en kan enkele dagen aanhouden. Overdag is de wind meestal sterker dan 's nachts, omdat de temperatuurverschillen tussen de Rhônevallei en de Middellandse Zee onder invloed van de zon dan het grootst zijn. Dat is echter niet altijd het geval: afhankelijk van de weerstomstandigheden kan de mistral soms ook 's nachts stevig blijven waaien. Als de koude mistral hier waait, is het ook in België meestal guur met buien en voor de tijd van het jaar lage temperaturen. Meestal, want de weervoorspellingen in België zien er vrij goed uit voor de volgende dagen.
Ze zeggen hier dat wanneer de Mistral in het land is het meestal 3, 6 of 9 dagen duurt. Ik heb de indruk dat we dus voor 6 dagen gaan deze keer... Ik kan ermee leven als er daarna maar terug een zonnetje is en +20 graden :-).