1 februari 2012

42ste Étoile de Besseges met start in Beaucaire

Gisterenavond op het restaurant hoorden we andere Vlamingen. We waren wat verrast om nu andere Vlamingen te horen in Beaucaire. Ze vertelden ons dat ze in Beaucaire waren voor de koers. De koers??
Inderdaad! Vandaag, 1 februari, was de start voor 42ste Étoile de Besseges. En deze koers startte om 12u45 in Beaucaire centrum. Dat heb ik deze middag vanop de eerste rij kunnen volgen. De coureurs rijden vandaag naar Bellegarde via o.a. Aramon, Montfrin, St-Gilles, Jonquières-St-Vincent, ... In totaal 148,5 kilometer. Moedige mannen met dit koude windje. Het zonnetje hebben ze gelukkig wel mee. 
De zwaantjes zijn er klaar voor...
 Er zitten 34 Belgen tussen de 178 coureurs.


Brrr, en ze voorspellen nog koudere temperaturen.

Gisteren is er in de streek rond de Mont Ventoux al sneeuw gevallen, wij bleven gelukkig gespaard. Al vonden we die miezerige regen nu ook niet bepaald gezellig. Na ons etentje gisterenavond waren we toch wel verbaasd hoe koud het was. Brrr! En "Armand Pierre" voorspelt nog koudere dagen deze week. Gelukkig is het in ons bootje lekker warm en komen we uit België dus hebben we ervaring met deze koudeprik. Onze handschoenen en muts hadden we al in de kast gestoken maar ze worden terug boven gehaald. We begonnen al te dromen van de zomer maar de natuur maakt ons duidelijk dat we nog even geduld moeten hebben. 
Gisterenavond was het de jaarlijkse prijsuitreiking in het "hotel de ville" van Beaucaire voor de mensen die hun boot, huis, winkel versierd hadden tijdens de kerstperiode. Wij en enkele van onze bootburen hoorden daar ook bij en hebben dan ook met veel plezier onze fles rosé-wijn van Mon Cigale, een Beaucaire-pen en lintje in ontvangst genomen. Na de aperitief op het stadhuis gingen we naar het gekende restaurantje om onze magen verder de vullen. Het was weer gezellig en lekker. Wat we dan zoal eten in die "Soleil"? Salade met warme geitenkaas of charcuterieschotel, kipfilet met champignonroomsaus en frietjes of eend met frietjes en de desserts wisselen af tussen chocolademousse, dame blanche, crème brulée of whisky... :)
Let op de vrouw met microfoon in het zwart, in het midden van de foto met haar mooie roze rubberen laarzen met bloemen. Een trendsetter in Beaucaire!
Onze vatje rode wijn is op. Nog steeds... Nochtans waren we enkele dagen geleden naar een "cave cooperative" in Comps gereden om een vatje wijn te gaan kopen. We vroegen of we de wijn eerst even mochten proeven. Dat viel ons echter wat tegen. We waren wel wat verrast omdat we al goede commentaren gehoord hadden over deze wijn. Tot ik zag dat er op de ene fles 5 januari en op de andere fles 9 januari geschreven stond. Toen ik vroeg aan de vrouw of het niet kon zijn dat de wijn daarom anders proefde zei ze dat de flessen met een speciaal systeem luchtdicht afgesloten werden. Ze vroeg ons of we wilden dat ze een andere fles open deed. Ze zei ook dat het voor hen momenteel erg rustig is en dat de fles daarom ook al wat langer open is. We durfden toch niet goed aandringen om een nieuwe fles open te doen en gingen dus toch maar met één fles rode wijn naar huis. Beetje omdat we niet graag zonder iets vertrekken maar vooral uit nieuwschierigheid of de wijn echt niet zo lekker was. En wat bleek... de wijn was in orde, lekker. Moesten we deze wijn ginder al geproefd hebben hadden we met 5 of 10 liter naar huis gereden. Of we er nu nog terug gaan? Dat weten we nog niet. De wijn van de andere cave cooperative in Jonquières Saint Vincent blijven we heel lekker vinden dus ik denk dat we daar nog eens gaan passeren. 




Ook de olijfolie was op. In plaats van boter op onze boterham of baguette gebruiken we tegenwoordig altijd wat olijfolie. Ook hiervoor wilden we eens een andere olie proberen. Het is echter niet evident om die van Beaucaire te overtroeven. Wij vinden die al heel lekker. Deze keer kwamen we in Fontvieille bij Moulin de Bédarrides terecht. Waarom deze? Omdat we een pijltje langs de kant van de weg gevolgd hebben. Ze hebben twee soorten olijfolie en van de tweede hebben we een fles mee naar huis genomen. €16 voor 75cl en heel lekker. Het is een AOP van de Vallée des Baux-de-Provence voor de kenners. 
De olijfolie is van dezelfde streek als de zeer gekende olijfolie van Château d'Estoublon. We weten nu ook dat Château d'Estoublon sinds 1999 van de Zwitserse familie Schneider (tevens eigenaar van het prestigieuze horlogemerk Breitling) is. Dankzij zware investeringen behoort het château actueel bij de top van de Provence. Eén van hun ambassadeurs is chefkok Wout Bru van het sterrenrestaurant 'Le Bistrot d’Eygalières'. De olijfolie is volledig biologisch en gemaakt van de oogst van één jaar wat de kwaliteit enkel maar ten goede komt.
Via de site van Moulin de Bédarrides (www.moulinbedarrides.fr) heb ik volgend filmpje gezien: