17 december 2019

De kust van Conil de la Frontera en tonijn gaan proeven in Barbate.

We deden een rondritje langs de kust. Het eerste stuk lieten we lings liggen omdat het bestaat uit zoutmeren, zoals de Camargue vlakbij Beaucaire. Het volgende stuk kust was veel meer ons ding, rotsen. We startten met een stop boven Conil de la Frontera. Deze kust bestaat uit verschillende "baaitjes" met een zandstrand, van elkaar gescheiden door rotsen. We wandelden er langs de kust, van de ene baai naar de andere. De zee stond nog vrij hoog dus we konden niet van de ene baai naar de andere gaan langs het strand. 



















 Even wachten tot de zee zich weer terug trekt...


Vervolgens reden we naar Barbate, gekend voor de blauwvintonijn.  In april, mei en juni wordt de tonijn hier gevangen op een eeuwenoude manier: "la Almadraba". Deze methode is 3000 jaar geleden uitgevonden door de Feniciërs. Het is de kusnt om de netten precies zo te positioneren in de zee waar de tonijn vanuit de Atlantische Oceaan komt en op weg gaat naar het warmere water van de Middellandse Zee. De tonijn wordt door een doolhof van netten geleid totdat ze gevangen zitten in een fuik van netten en omring zijn door vissersboten. Het grote net wordt omhoog gehaald en de vissers srpingen met veel spectakel in het water om de gigantische tonijnen, tot wel 3 meter en 500 kg, binnen te halen. De vangst wordt daarna gesorteerd door ervaren Almadrabavissers. Alleen de grote vissen worden gehouden voor consumptie, de kleinere vissen worden weer in het water teruggegooid om zo de visstand op peil te kunnen houden.
De eeuwenoude visserskunst la Almadraba
(foto van bestemmingandalusie.nl)
 Tientallen ankers liggen bij elkaar.
We gingen de tonijn eens proeven in Barbate, in het restaurantje Peña El Atun. Dit bleek een schot in de roos. Voor een zacht prijsje (30€ voor ons beide) hadden we tonijn geproefd die gedroogd of  gestoomd was en ook de rauwe tonijn. Heel lekker!
 "Mojama" (d.m.v. van zout gedroogde tonijn) met gezouten amandelen.






Jammer genoeg was het museum van de tonijn in de winter gesloten. We hadden anders wel graag eens willen gaan kijken. De winkel was wel nog open.
Een bezoekje aan Barbate om de tonijn te gaan proeven, is zeker de moeite waard als je in de buurt bent.